Dag 3 – Een gevonden schat

Vandaag genieten 159 kinderen van het zingen, het geweldig spannende toneelstuk, de spellen en het knutselen. Tot slot van de overheerlijke pannenkoeken.

Tante Wilma, Jiddo en Sam vervolgen hun avontuur in de Schotse Hooglanden. Ze hebben stenen met pijlen neergelegd. Maar hun achtervolgers hebben ze omgedraaid…zodat het drietal maar rondjes blijft lopen. De achtervolgers zijn benieuwd naar de oude kaart die Sam en Jiddo vonden in het museum. Ze denken dat ze schatrijk kunnen worden als ze de kaart hebben.

Dan horen ze het drietal onder hen en dan zien ze de tunnel. Ze besluiten een hek ervoor te zetten zodat Tante Wilma, Jiddo en Sam er niet uit kunnen. Dat klopt, als het drietal aan het einde van tunnel komt staat er een hek voor, met daarvoor een steen. Toch raar John had gezegd dat hij ook de tunnel ook regelmatig gebruikt. Ze wrikken aan het hek en uiteindelijk lukt het om het een klein stukje open te krijgen zodat ze erdoor kunnen. En dan staan ze voor Urquhart Castle. Dit is ook het kasteel dat op de oude kaart staat maar dan veel mooier, nu is het een ruïne. Ze gaan snel naar binnen. Hun achtervolgers kijken toe hoe het drietal toch het kasteel heeft weten te bereiken. 

 

 

 

 

Ze verzinnen een nieuwe list. Ze leggen dynamiet bij het kasteel en een muntje op de grond. Sam ziet het muntje liggen en begint te graven. Maar dan roept Jiddo: ‘Sam!!’ en trekt haar weg bij de omvallende muur. Samen vallen ze een stuk naar beneden. Over de stenen omhoog klimmen is veel te gevaarlijk. Gelukkig horen ze Tante Wilma. Ze gaat op zoek naar iets om Sam en Jiddo eruit te krijgen. Gelukkig vindt ze een touw.

Om Tante Wilma te bedanken geven ze het muntje dat ze hebben gevonden. Tante Wilma is verbaasd: ‘Dat is het verloren muntje! Het muntje hoorde bij de clan die hier heeft geleefd. Een clan is een soort familie. Een van de muntjes is kwijt geraakt en nooit meer gevonden…en dat is dit muntje. Het muntje is niet zoveel waard, maar voor de clan wel. We brengen het muntje naar het museum. Maar we rusten eerst even uit en dan lees ik een verhaal uit de bijbel.’

 

 

Een gevonden schat

Het is een gelijkenis, een verhaal met een betekenis wat Jezus niet zomaar heeft verteld maar hij wilde de mensen iets leren.

‘O, O, hoe kan dat nou! Waar kan ik hem toch vinden??’ De vrouw speurt zuchtend in alle hoeken en gaten van haar huisje. Ze draagt een heel mooi sieraad, een prachtige fluwelen band om haar hoofd, met daaraan negen blinkende munten, maar er is er één kwijt. Er horen er tien aan te zitten, maar nu… nu zijn er nog maar negen muntjes over. Het is verschrikkelijk De vrouw begint bijna te huilen. Ze snikt: ‘Ik heb deze haarband met dit mooie muntje van mijn lieve man gekregen, toen we gingen trouwen. O, wat is dit erg!’

Ze zoekt snel verder. Het hele huis wordt helemaal doorzocht. Opeens begint de vrouw hard te roepen. ‘Mijn muntje! Mijn muntje! Ik heb het gevonden. Hier ligt het!!’Ze raapt het op en danst ermee in het rond. Wat fijn! Gek, hè?! Dat zo’n klein muntje zo belangrijk kan zijn voor die vrouw! Ik denk dat haar man heel veel van haar houdt! Hij heeft vast heel lang gespaard om zo iets moois voor haar te kunnen kopen. Het was echt een kostbare schat voor haar. Iedere keer als ze ernaar keek, dacht ze: ‘O, wat houdt hij veel van me.’ … En nu was het kapot! Ze was er eentje verloren. Maar gelukkig heeft ze het muntje terug! Ze is er zo blij mee dat ze iedereen die ze kent uitnodigt en een feest geeft.

En weet je waarom dit verhaal in de Bijbel staat? Het heeft met ons allemaal te maken. Weet je wie het allermeest van ons allemaal houdt? Dat is Koning Jezus, dat is God. Eigenlijk zijn wij van Hem. Net zoals dat mooie sieraad van die vrouw is. God vindt ons heel belangrijk, Hij wil dat wij ook heel veel van Hem houden.

Maar soms is Hij ons kwijt. Kan God ons kwijt zijn? Ja, dat kan! Bijvoorbeeld als wij Hem vergeten. Als we misschien helemaal nooit aan Hem denken en zomaar met van alles bezig zijn. Als we net doen of God er niet is. Of misschien helemaal niet in Hem geloven. Dan is Koning Jezus ons kwijt. Dat is verdrietig voor Hem. Hij houdt zoveel van ons! Hij wil zo graag dat we Hem vertrouwen.

God heeft Jezus expres naar de wereld laten komen om ons dat te laten zien: God houdt van jou. Hij laat je nooit alleen.

Maar al vergeten wij Hem, God vergeet ons nooit! Hij blijft ons belangrijk vinden, Hij blijft van ons houden. Hij kan ons niet vergeten. Hij gaat ons zoeken. Net zoals die mevrouw bleef zoeken. Jij bent zeker zo belangrijk voor God, als dat muntje was voor deze mevrouw. Hij is heel blij met je! Hij zegt vandaag tegen jou: ‘Ik wil je nooit meer kwijt. Jij telt mee! Jij bent een kostbare schat voor Mij!’ 

Jiddo vraagt: ‘Maar hoe vindt God ons dan?’

Dat is een goede vraag. Ook wel een moeilijke vraag. God zoekt ons door bijvoorbeeld Bijbelverhalen die vertelt worden. Door zo’n verhaal wil God soms wel zeggen: Ik ben je kwijt. Ga weer naar mij luisteren. Ga in mij geloven, want ik houd van je. Soms gebruikt God wel mensen om dat tegen ons te zeggen. En als we weer naar God gaan luisteren, dan is het feest! Bij die vrouw was het feest, want het muntje was weer gevonden. En als God jou vindt, is er ook feest. Feest bij God en feest bij jezelf. Iedereen is blij.

Na het verhaal hebben de kinderen weer lekker gekletst, gespeeld en geknutseld.