Dag 1 – Gevonden: Paulus ontmoet Jezus

Vandaag startte de eerste dag van de Tentweek. De kinderen wachten na het de opening vol spanning op het avontuur van Sam en Jiddo.

Sam en Jiddo zijn aan het voetballen totdat Sam de bal door een ruit schiet. Ze schrikken en bedenken gauw iets anders wat ze kunnen doen. Jiddo heeft een goed idee: “We kunnen in de oude schuur van mijn oma spelen”.
Samen lopen ze naar de oude schuur toe. De schuur heeft ooknog een zolder. Ze zoeken een trap en klimmen op de zolder die volhangt met allemaal plakkerige spinnenwebben.

Jiddo vertelt dat er op de zolder ook allemaal spullen liggen van zijn opa en ook nog van zijn opa. Ze gaan samen rondkijken. Jiddo: “Wow er staan hier echt allemaal oude spullen. Kijk een mooi schilderij met een schip in de storm. Mijn opa was schipper en zijn vader en zijn opa. Al zoveel generaties zijn kapitein geweest op een schip. Ze waren altijd op reis.”

Ze zoeken verder dan zien ze een spiegel. Als Sam erin kijkt, schrikt ze: “Ik zag daar iemand!” (Wat Sam en Jiddo niet weten is dat er ook een zwerver verscholen zit op de zolder) Als ze van de schrik bekomen zijn gaan ze weer verder met zoeken. Ze komen ook oude boeken tegen: de bijbel en een dagboek van Berend ten Schapper de verre, verre, achter overgrootopa van Jiddo. Het dagboek speelt zich af in 1673. Berend schrijft: “Onze schepen zijn vol gepakt voor de nieuwe reis. We hebben 4 kisten met gouden munten bij ons morgen varen we uit. Er is storm op komst en er liggen piratenschepen. Dus we moeten wel voorzichtig zijn en een slim plan bedenken. Deze reis ligt in Gods Handen”

Sam vraagt aan Jiddo of oom Berend ook gelovig is.
Jiddo: ” Jazeker. En de bijbel is een heel oud boek. Ongeveer 2000 jaar oud. Sommige verhalen zijn zelfs 6000 jaar oud.” Sam: “Dat is toch heel ouderwets?” Jiddo: “Nee, hoor de verhalen zijn oud, maar toch kan je ze nog steeds gebruiken.”

Sam kent best wel wat verhalen door de avonturen met tante Wilma. Maar toch vraagt ze zich af hoe God toch met ons in contact komt. Want het is toch best moeilijk te geloven dat God eerst vanuit de hemel op de aarde kwam en toen weer terug ging naar de hemel. “Ja” zegt Jiddo “Paulus vond dat ook”.

Jiddo leest het verhaal van Paulus voor:
Toen Paulus klein was leerde hij veel over de bijbel. Toen hij ouder werd hoorde hij dat er mensen waren die geloofden dat Jezus ook God is. Paulus kende alleen God. Hij nam daarom mensen die in Jezus geloofden gevangen. God en Jezus zijn verdrietig als ze dit zien. Jezus besluit contact met hem te maken. Als Paulus op weg is naar Damascus verschijnt er ineens heel veel licht. En dan krijgt Paulus de vraag waarom hij op mensen jaagt die in Jezus geloven. Paulus vraagt aan de stem: “Wie bent u?’ En de stem zegt: “Ik ben Jezus” En dan begrijpt hij dat het wel waar is. Dat Jezus is opgestaan en naar de hemel is gegaan.

Jezus zegt: “Sta op en ga de stad in en daar zal je gezegd worden wat je moet doen” Paulus doet zijn ogen open en staat op. Maar dan blijkt dat hij blind is. Na drie dagen komt een man naar Paulus. Hij zegt:”Jezus heeft mij gestuurd, zodat je weer kunt zien” Paulus kan weer zien en hij vertelt iedereen dat Jezus zelf contact met hem heeft gemaakt en dat hij bij Jezus is gaan horen.

Sam vindt het een mooi verhaal: “van vijand naar vriend! En Jezus maakte contact terwijl hij niet op aarde was. Dat snap ik niet eigenlijk niet.”
Jiddo: “Ik ook niet, maar het is net als oma Beren. Het voelt soms ook alsof hij er nog een beetje is.”

Jiddo leest verder voor uit het dagboek van oom Berend. Ruim een maand later vaart het schip van oom Berend nog steeds op zee. Het is gaan regenen, er zijn hoge golven er wordt geschreven over een schat, rotsen, kaart, geheim. Het instiet goed te volgen, door de regen zijn hele delen inkt weggevaagd.

Zou de schat ontdekt zijn? Sam en Jiddo besluiten om deze vakantie op onderzoek uit te gaan in het Caraïbisch gebied. Ze pakken een dekenkist en doen daar al hun spullen in. Maar zij zijn niet de enige die de schat willen zoeken….