Dag 1 – God geeft schatten

In een goed gevuld Rehoboth, 160 kinderen, is de Tentweek weer van start gegaan. Alle kinderen zingen uit volle borst de liedjes mee, zo ook het themalied.

Sam en Jiddo zijn door Tante Wilma uitgenodigd om naar Engeland te komen. Daar aangekomen bezoeken Jiddo en Sam een museum met allemaal mooie schilderijen. Ze besluiten om Tante Wilma op te zoeken in het hotel. Op dat moment komen er twee inbrekers aan die het raam van het museum openbreken en naar binnensluipen. Een van hen is echter onhandig en laat de inbrekerstas hard op de grond vallen. Ze verstoppen zich snel. Jiddo en Sam horen een klap en komen aangesneld om te zien wat er is gebeurd. Ze zien niets en vervolgen hun weg naar het hotel.

De inbrekers komen te voorschijn en stortten zich op een van de schilderijen. Ze schroeven het schilderij er snel af. Als een van hen het stof van het schilderij blaast moet hij niezen. Direct gaat het alarm van het museum af. Snel pakken ze hun tas en vluchten weg…in alle haast vergeten ze het schilderij.

Sam en Jiddo horen het alarm en gaan direct naar het museum. Al gauw arriveert ook Tante Wilma en de politie. De politieman vraagt ‘What’s going on?’. Maar ja Sam en Jiddo spreken geen Engels. Gelukkig heeft de politieman familie in Nederland en kan Sam en Jiddo verstaan. Ze ontdekken dat er een schilderij van Rembrandt van Rijn mist. Maar dan ineens…zien ze het schilderij op de grond staan. Sam en Jiddo bekijken het schilderij goed. Tante Wilma vertelt dat het een schilderij is van Rembrandt van Rijn. Hij schilderde zijn geliefde Saskia als de Romeinse Flora. Flora betekent bloemen. Jiddo zegt:’Nou dan hield hij veel van haar’. Tante Wilma zegt: ‘Ja, dat klopt daarom maakte hij er ook iets heel moois van. Jiddo vraagt of Tante Wilma hier nog een mooi verhaal bij heeft. Tuurlijk…heeft ze dat.’Ga maar zitten zegt tante Wilma’

Tante Wilma vertelt het verhaal van de schepping. God zei: ‘ik wil een aarde maken’. En opeens was er een aardbol. Maar… alleen een donkere modderzee. God heeft iets moois in gedachte en hij roept: ‘Licht!’ En… de duisternis verdwijnt! De volgende dag zegt Hij: ‘Ik maak de hemel boven de donkere zee.’ Hij maakt een mooie kleur voor de hemel: hemelsblauw. Op de derde dag laat Hij het water van de zee stromen, zodat er droge plekken komen. De droge plekken noemt God ‘land’. Hij fleurt het land op met gras en prachtige bloemen in verschillende kleuren; geel, rood, blauw, wit en Hij maakt zelfs bomen; groot en klein, dik en dun. Op dag vier maakt Hij de warme zon, die overdag licht geeft en de maan en de miljoenen sterren voor de nacht. Op de vijfde dag maakt God de vogels in de lucht en de vissen in de zee en dieren op het land. Daarna wil Hij nog het allermooiste van de wereld maken. God zegt: ‘Ik wil iets maken dat kan lachen, denken, dansen, springen en praten. Ik wil iets maken dat van Mij kan houden. Ik wil iets maken waar Ik heel veel van kan houden. Ik ga mensen maken! Hij besteedt daar heel veel tijd aan. Hij pakt een stuk aarde, een stuk klei en gaat daar voorzichtig mee boetseren; een hoofd met een neus, twee ogen en een mond. Vervolgens armen, handen, vingers, benen, voeten en tenen. Alles zit eraan. Dan buigt Hij zich voorover en… blaast zijn adem in de neus van de mens… en… opeens… gaat de mens leven. Het kan bewegen. Alles! De man noemt Hij Adam. De vrouw Eva. God kijkt naar Adam en Eva. Wat een prachtige mensen, Hij vindt ze zo ontzettend goed! Gewoon geweldig! Hij geeft de aarde aan Adam en Eva en zegt: ‘Ik heb dit voor jullie gemaakt, zodat jullie ervan kunnen genieten. Al dit mooie is voor jullie. Zorg er maar goed voor. Dit zijn jullie schatten’.

Sam en Jiddo vinden het een mooi verhaal. En Jiddo zegt: ‘God heeft die die mensen wel heel graag gewild. Dan zullen ze zich wel heel schatrijk hebben gevoeld?’ ‘Ja’ zegt: Tante Wilma. Maar nog steeds besteed God veel aandacht aan de mens, als ze in de buik van hun mama zitten. Iedereen is als een schat voor hem; hij houdt van jullie.

Vandaag zijn er ook weer mooie knutsels gemaakt door verschillende groepen die passen bij het thema.